Vakantie en Reizen

Test voor vakantie

Flashback

Bij ANWB Flashback blikken we terug… op auto’s die we in het verleden als eens hebben getest. We groeperen ze per segment en omdat het al bestaande modellen zijn… kunnen we je ook iets vertellen over hun positie op de tweedehandsmarkt. In deze video nemen we vier kleine gezinsauto’s onder de loep. Namelijk de Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio en Toyota Yaris. We beginnen met de Opel Corsa. Tegenwoordig kun je bij de Duitsers al terecht voor de zesde modelgeneratie. Maar in deze video hebben we het over diens voorganger. Die was verkrijgbaar van 2014 tot 2019… en had toen een vanaf prijs van net geen 14.000 euro. Een tweedehands exemplaar kost je vandaag de dag minimaal 7000 euro… afhankelijk van de gekozen uitvoering en het aantal gereden kilometers. Dit type Corsa werd verkocht met drie of met vijf portieren.

Tweedehands

Maar welke uitvoering je ook kiest… je hebt altijd te maken met een kofferbak van minimaal 285 liter groot. De vijfdeurs uitvoering zit net even lekkerder. Ja, niet in de kofferbak natuurlijk, maar op de achterbank… waar je ook met mijn lengte, ik ben 1,93 meter… genoeg been- en hoofdruimte hebt. Sowieso vereenvoudigen die twee extra deuren de instap natuurlijk. Veruit de populairste motorisering is de 90pk sterke driecilinder benzinemotor… die in deze Corsa zijn debuut maakte.
Het gemiddelde verbruikscijfer bedraagt 1 op 17,5. De drie pitter is er ook met 115pk en valt op\vanwege zijn rustige loop. Er zijn bij de Wegenwacht geen ernstige euvels van dit type Corsa bekend. De problemen die voorkomen… kunnen doorgaans langs de kant van de weg voor je worden opgelost. Deze vijfde generatie Opel Corsa leunt sterk op het design van z’n voorganger… die in 2006 al het levenslicht zag. Een kleine gezinsauto die ook al jaren op de markt is, is de Toyota Yaris.
Pas in de zomer van 2020 verscheen er een opvolger voor deze auto… die wij in 2015 al aan een vergelijkende test onderwierpen. Nieuw kost een Yaris je pak hem beet 18.000 euro… maar tweedehands beginnen de prijzen al bij zes mille… afhankelijk van de gekozen uitvoering en het gereden aantal kilometers natuurlijk. Van 2011 tot 2014 was de Yaris verkrijgbaar in een driedeursuitvoering. Sindsdien kun je alleen nog voor een versie met vijf portieren terecht.

Concurrent

Te midden van zijn concurrenten neemt de Toyota een bijzondere positie in… want de Yaris is een van de weinige kleine gezinsauto’s… met een hoge zitpositie. Voorin althans, want op de achterbank is het juist de hoofdruimte die tekortschiet. De kofferbak heeft een inhoud van minimaal 286 liter. Zeg je Toyota, dan denk je automatisch… aan een combinatie van een verbrandings- en een elektromotor… de zogenaamde hybride aandrijflijn. Hoewel ook de Yaris in een dergelijke variant te koop is… bestaan er ook versies met een conventionele verbrandingsmotor. Die zijn evengoed zuinig, reken op een verbruikscijfer van 1 op 16… maar om aan te schaffen, zijn ze tweedehands een stuk voordeliger.

Motorisering

Welke motorisering je ook kiest… de Yaris geniet bij de Wegenwacht een ijzersterke reputatie. In 2012 verscheen deze Peugeot 208 op de markt. De kleine gezinsauto vormde zowel vanbinnen als vanbuiten… een stijlbreuk met het verleden. Zo was dit de eerste Peugeot met de fameuze i-Cockpit. Een klein stuurtje waar je overheen moet kijken om je meters af te lezen. Prijzen begonnen toentertijd bij iets meer dan 14 mille. Wanneer je er nu eentje als occasion wilt… betaal je daarvoor minimaal 6000 euro… afhankelijk van de gekozen uitvoering en het aantal gereden kilometers. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat dit soort B-segmenters… standaard beschikken over vijf portieren. Maar deze generatie van de 208 werd tot 2018 verkocht met maar drie stuks. En zoals mijn collega Gert hier treffend illustreert… komt dat de instap naar achteren niet bepaald ten goede. Meestal vertel ik u als er weer een nieuwe auto op de markt is gekomen… dat die weer groter is geworden dan z’n voorganger. Dat is bij deze auto niet het geval. Hij is juist 7 centimeter korter geworden. Of je nu kiest voor een versie met drie of met vijf portieren… maakt voor de beschikbare been- en hoofdruimte op de achterbank…

Overigens niet uit, want die pakt bescheiden uit. De kofferbakinhoud telt minimaal 285 liter. Een dringend advies van de Wegenwacht: Ben je op zoek naar een gebruikte 208… kijk dan bij voorkeur naar uitvoeringen met een driecilinder benzinemotor. Er bestaat ook een krachtiger viercilindervariant… die Peugeot heeft ontwikkeld in samenwerking met BMW. Die krachtbom kent een aantal hardnekkige euvels. Bovendien is zo’n drie pitter nog een klap zuiniger ook. Een verbruikscijfer van 1 op 17 is in de praktijk goed haalbaar. Tegelijkertijd met de Peugeot 208… verscheen in 2012 een nieuwe Renault Clio op de markt. Het dynamische lijnenspel van de kleine Fransman viel dusdanig in de smaak… dat de huidige Clio nog altijd op deze vierde modelgeneratie lijkt. Die kostte toentertijd 13.500 euro… maar tweedehands tik je er nu al eentje op de kop voor 5000. Moet je wel in het achterhoofd houden hoe luxueuzer het uitrustingsniveau is… en hoe minder kilometers ervaring de auto heeft… hoe hoger het aanschafbedrag uitvalt. Renault stapte al eerder… van een driedeursversie van een kleine gezinsauto af. In plaats daarvan boden zij sinds 2008 ‘n stationwagenvariant van de Clio aan. Die biedt meer hoofdruimte op de achterbank en een grotere kofferbak.

Bagageruimte

Al mag je in de reguliere vijfdeurs al niet klagen… met minimaal 300 liter bagageruimte. Op de achterbank is er alleen voldoende been- en hoofdruimte… voor wie niet langer is dan gemiddeld. In 2016 onderging de Clio een opfrisbeurt… waarbij de interieurafwerking werd verbeterd. In het oorspronkelijke model kon je je nog weleens verwonden… aan een scherp randje hier of daar. De Clio werd in ons land aangeboden met drie verschillende benzinemotoren… of een krachtbron op diesel. Koploper was de 90pk sterke driecilinder benzinemotor. In combinatie met het stevige onderstel… nodigt de drie pitter uit tot een sportieve rijstijl.

Kwaliteit

Maar dat heeft natuurlijk wel z’n weerslag op het verbruik. Dat bedraagt gemiddeld 1 op 14. De Wegenwacht stelt dat Renault met deze Clio… een heuse kwaliteitsslag heeft gemaakt… maar het blijft oppassen met de waarschuwingslampjes. Die zaaien nog weleens onrust terwijl dat nergens voor nodig is. Zowel de Opel, de Peugeot, de Renault als de Toyota… zijn kleine gezinsauto’s waarvan net een opvolger op de markt is verschenen. Van dit viertal is de Renault het voordeligst in aanschaf… en hij biedt de grootste kofferbak. Maar het typerende Franse comfort is bij deze auto ver te zoeken… en bovendien is ie behoorlijk dorstig. De Peugeot 208 komt met een disclaimer van de Wegenwacht. Want kies je voor een bepaalde motorisering… dan is dat vragen om problemen. Daarnaast is de gekozen interieuropzet nogal smaakgevoelig. De Toyota Yaris heeft als enige een verbrandings- en een elektromotor… en dat drukt het verbruik. Helaas drijft het de prijzen juist op. Maar voor die meerprijs krijg je wel… de spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid… en een iets hogere zit dan bij de andere drie. Heb je niet zoveel geld te besteden dan is de Opel Corsa de gulden middenweg. Het is een hele ruime auto op de achterbank… en ook zonder elektrische hulpmotor doet ie het heel aardig aan de pomp. Vond je dit nou een nuttige video… abonneer je dan op ons kanaal en deel een duimpje uit..

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader