AlgemeenOverigeWerk en Opleiding

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Uitleg Verklaring Omtrent Gedrag en aanvragen

Een VOG aanvragen is tegenwoordig niet meer zo moeilijk wanneer u over internet beschikt. Bij een VOG aanvragen kunt u enkele vragen hebben waar u eerst verduidelijking in wilt hebben voordat u de VOG aanvraagt. Verschillende vragen worden gesteld en beantwoord, zodat u een duidelijk beeld kunt krijgen van hoe u een VOG aanvragen moet tot aan de kosten van de VOG.

Wat is een VOG ?

Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is een verklaring die verklaart dat u niet in contact bent geweest met justitie óf dat dit geen bezwaar kan vormen voor een specifieke functie of taak in het werkveld waar u de VOG voor moet aanvragen. In sommige werkvelden is het verplicht een VOG aan te leveren zoals bij een kinderopvang. Uw verleden mag geen risico vormen in het werkveld waar u te werk zal gaan.

Waar hebt u een VOG voor nodig?

Een VOG hebt u nodig als verklaring van goed gedrag. Zoals benoemd is het belangrijk dat u geen risico’s mee kan brengen naar uw nieuwe baan of functie. Een VOG aanvragen is nodig bij onder anderen werken in een kinderopvang, onderwijs, taxidienst en wanneer u als gastouder wilt functioneren. Ook zijn er andere beroepen en functies waarvoor u een VOG zal moeten aanvragen.

VOG aanvragen

Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Een VOG aanvragen is zo gedaan, dit kan namelijk digitaal of via de gemeente. De verklaring omtrent gedrag aanvragen kan dus op verschillende manieren, aan u dan de keus wat voor u het makkelijkste lijkt. Voor de VOG aanvragen verwijs ik u dan ook door naar uw gemeente, of via een digitaal platform. Wanneer u geen strafbare feiten hebt gepleegd of geen strafblad hebt, dan kunt u een VOG krijgen. Mocht u wel strafbare feiten hebben gepleegd of een strafblad hebben? Dan hangt het er van af hoe relevant dezen zijn voor het doel.

Aanvraagformulier VOG

Het aanvraagformulier VOG kunt u vinden op onder anderen het internet en bij uw gemeente, belangrijk is dan wel dat het bij uw eigen gemeente is waar u ingeschreven staat. In dit aanvraagformulier wordt er gevraagd naar uw gegevens maar ook tevens van de organisatie waar u de VOG aanvragen doet. Wanneer het aanvraagformulier wordt goedgekeurd krijgt u dan ook een verklaring van goed gedrag retour. Dit betekend dan ook voor de organisatie en voor u, dat er geen bezwaar is vanuit justitie om de verklaring af te geven.

 

Aanvraagformulier VOG

Kosten VOG

Bij een VOG aanvragen zijn er ook kosten aan verbonden. Dit is in mei 2021 nog vastgelegd op € 33,85, hierbij gaat het alleen om de kosten voor de aanvraag. Het is wellicht ook handig om te vragen of de VOG voor u wordt vergoed door de organisatie waar u de verklaring voor moet aanvragen, of dat u dit zelf zal moeten betalen. Wanneer uw VOG is goedgekeurd, wordt deze ook bekeken door de organisatie waar deze voor nodig is. Ook wordt er gekeken naar de echtheid van de VOG. Dit gaat bij een papieren versie gemakkelijker dan via een digitaal formulier. Hierom kan er ook altijd naar een origineel exemplaar worden gevraagd. Deze taak ligt echter bij de organisatie waar u de VOG voor moet aanvragen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Close
Back to top button
ajax-loader