Algemeen

Met deze tips verbeter je de veiligheid in je buurt

Het is belangrijk om de veiligheid in je buurt te verbeteren, zodat voetgangers, fietsers en kinderen veilig over straat kunnen. Rijden er veel auto’s door je straat? Je kunt dan het beste beginnen bij het installeren van de juiste aanrijdbeveiliging, zoals vangrails of kolombescherming. Met goede aanrijdbeveiliging voorkom je veel verkeersongevallen, en scheidt je de weg van het fiets- en voetgangerspad. Dit is vooral belangrijk bij scholen en drukke winkelstraten. Hieronder lees je nog een paar slimme tips waarmee je de veiligheid in je buurt kunt vergroten.

Het bewustzijn vergroten

Een andere reden voor het plaatsen van aanrijdbeveiliging is dat je bestuurders bewust maakt van de risico’s. Wanneer je bijvoorbeeld kolombescherming plaatst, worden bestuurders direct herinnert aan het feit dat ze voorzichtig moeten rijden bij het zien van de blokkade. Het bewustzijn van bestuurders vergroten heeft veel meer effect dan een paar extra borden plaatsen, want meer bewustzijn leidt tot een algemene verbetering in het rijgedrag. Ook is het slim om de buurtbewoners zelf bewuster te krijgen van de risico’s die verkeer met zich meebrengt. Een manier om bij te dragen aan bewustwording omtrent veiligheid in de buurt is het verspreiden van informatie via flyers of sociale media. Hiermee kun je mensen aanmoedigen om na te denken over hun eigen veiligheid en die van anderen in de buurt.

De wegen verduidelijken

Aanrijdbeveiliging heeft niet alleen een opvangende functie bij ongevallen, maar draagt ook bij aan het voorkomen ervan. Door de opvallende aanwezigheid van aanrijdbeveiliging worden wegen beter zichtbaar. Het gebruik van wegmarkeringen en verkeersborden kan ook bijdragen aan een betere zichtbaarheid en herinneren bestuurders aan het belang van het verlagen van hun snelheid en het naleven van de verkeersregels. Vooral in de avond kan gebrek aan zichtbaarheid van wegen met lastige bochten en hoeken een risico vormen voor fietsers en voetgangers. Het is daarom belangrijk om naast borden en wegmarkeringen ook te zorgen voor goede straatverlichting.

De boel goed onderhouden

Een belangrijk aspect van het waarborgen van veiligheid in jouw buurt is het onderhoud van de straten en bijbehorende voorzieningen. Trottoirs en fietspaden kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld wortelgroei van bomen, wat kan leiden tot verkeersongelukken. Ook het onderhoud van aanrijdbeveiliging en wegmarkeringen is van groot belang. Vangrails hebben bijvoorbeeld geen oneindige levensduur en moeten na verloop van tijd worden vervangen. Door regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren kun je echter de levensduur van aanrijdbeveiliging verlengen en zo de veiligheid van jouw buurt vergroten.

Een groep vormen

Het waarborgen van veiligheid in jouw buurt gaat het beste wanneer dit samen met anderen wordt gedaan. Door gezamenlijk na te denken over veiligheidsmaatregelen kunnen er meer goede ideeën op tafel komen. Wellicht heeft een van jouw buren bijvoorbeeld veel verstand van verkeersveiligheid en kan deze persoon met ideeën komen waar jij zelf nog niet aan had gedacht. Het oprichten van een buurtwacht en het uitoefenen van sociale controle is ook een optie, maar het is belangrijk om dit eerst met de lokale politie te bespreken voordat je zomaar een officiële buurtwacht opzet.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader