Wonen / Huis en Tuin

Voordelen van organische meststof

Organische mest wordt meestal gemaakt van plantaardig of dierlijk afval – denk aan mest of compost.

Organische mest wordt meestal gemaakt van plantaardig of dierlijk afval – denk aan mest of compost. Het kunnen ook sterk bewerkte producten zijn op basis van compost of mest. Door de aanwezige organische stof in organische mest wordt de bodemstructuur verbeterd en daardoor neemt het vermogen van de bodem om water en voedingsstoffen vast te houden toe. Hoewel organische mest duurder kan zijn dan synthetische, kan het de behoefte aan pesticiden en de algehele behoefte aan stikstof, fosfor en kalium verminderen. Door de reducties kan organische mest kostenneutraal en soms kostenbesparend zijn.

Waar wordt organische mest van gemaakt?

Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Meestal op basis van mest of compost. De voedingsstoffen in organische meststoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, komen vrij wanneer bodemorganismen zoals nuttige bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken. Deze micro-organismen die in de bodem voorkomen, worden ook wel bodemleven genoemd. De moestuintjes die doormiddel van meststof verzorgd hebt kun je vervolgens overplaatsen in kweektenten of kweekkasten.

Microben gedijen

Kunstmest bestaat uit chemische moleculen zonder koolstof. Deze moleculen kunnen soms storend werken en zijn niet toegankelijk voor microben. Aan de andere kant is organische meststof rijk aan organisch materiaal, wat microben helpt gedijen. Organische meststof bevat koolstof als onderdeel van zijn chemische samenstelling; en het is de koolstof, samen met stikstof, fosfor en kalium die microben voedt en hen in staat stelt voedingsstoffen beschikbaar te maken voor planten in een natuurlijk voorkomend biologisch proces. Sommige synthetische meststoffen kunnen plantenschade aan bladeren en wortels veroorzaken. Bij organische meststoffen is dit minder waarschijnlijk.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid winnen steeds meer aan populariteit bij consumenten in de tuinbouwsector. Er zijn meerdere voordelen van organische meststoffen . Deze meststoffen zijn volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het grootste verschil met kunstmest is dat organische meststoffen de gezondheid en conditie van de bodem verbeteren, waardoor de vruchtbaarheid toeneemt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader