Bouw en VastgoedWonen / Huis en Tuin

3D Visualisatie

Iedereen heeft weleens de Engelse uitdrukking gehoord “A picture is worth a thousand words”

Iedereen heeft weleens de Engelse uitdrukking gehoord “A picture is worth a thousand words” (in het Nederlands: een beeld zegt meer dan duizend woorden. En dat is waar. Denk maar aan de momenten dat je iets aan iemand wilt uitleggen en een stuk papier pakt om het te tekenen. En dan nog kan het lastig zijn. 3D visualisaties vult dat gat tussen woorden en het kunnen zien wat er wordt bedoeld.

Wat is 3D visualisatie?

Bij 3D visualisatie wordt er een filmpje gemaakt van een object dat (nog) niet bestaat. Op die manier kun je toch een indruk krijgen van het object. Je kunt het min of meer vergelijken met de beelden op een computerspel of een animatiefilm. Niets is echt, maar het ziet er wel heel echt uit. 3D visualisatie wordt ook wel artist impressions of sfeerimpressie genoemd.

Waarvoor kun je het o.a. gebruiken?

Er zijn verschillende situaties waarbij een 3D visualisatie goed van pas komt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouwwoningen. Een plattegrond geeft een indicatie van hoe de woning er uit gaat zien, maar voor veel mensen is dit toch te abstract, men heeft er geen beeld bij. Met een 3D visualisatie kun je als het ware de nieuwe woning van binnen bekijken al voor er één steen is gelegd. Je kan zelfs zien hoe de lichtinval zal zijn in de kamers van het nieuwe huis.
Als je als particulier een huis laat bouwen, is het zeker aan te raden om een 3D visualisatie te laten maken. Dit behoedt je namelijk voor bouwfouten. In een 3D visualisatie zijn eventuele fouten direct zichtbaar, dit geldt niet voor een 2D tekening en al zeker niet voor de leek!
Ook voor verbouwingen is zo’n artist impression een goed hulpmiddel. Dat biedt de mogelijkheid om verschillende opties te bekijken voordat je gaat breken. Bij een verbouwing in een bedrijf is het voor degenen die de beslissingen moeten nemen verhelderend. Daarnaast is het een goed middel voor de informatievoorziening aan betrokkenen, zoals werknemers wiens afdeling verbouwd gaat worden.
Niet alleen een interieur kan op een dergelijke manier gevisualiseerd worden. Het kan ook gebruikt worden om te zien hoe een bepaald object past in de omgeving. Bijvoorbeeld in de situatie wanneer een bedrijf een nieuw kantoorpand wil laten bouwen.

 

Artist impression Moskee Assen

 

Waar kan je terecht voor een 3D visualisatie of artist impression?

Als je googelt op 3D visualisatie laten maken, zul je bedrijven vinden die hierin gespecialiseerd zijn. De website van een dergelijk bedrijf bevat over het algemeen goede uitleg over wat de mogelijkheden zijn. Als je nieuwsgierig bent geworden, maak dan een afspraak met één of meerdere bedrijven. Want hoe informatief een website ook is, je zult wellicht toch vragen hebben.

Wat kost het?

Voor een 3D visualisatie kun je uitgaan van een prijs tussen de € 450 en € 500. Een iets goedkopere optie is een 3D plattegrond, die kost tegen de € 400. Deze heeft, anders dan een gewone plattegrond, een reliëf. Hiermee kan je bijvoorbeeld een verbouwing duidelijker in beeld brengen, zoals wat er gebeurt als je een muur verplaatsen. Zoals eerder al aangegeven, het laten maken van een 3D visualisatie (of een 3D plattegrond) loont altijd de moeite. Het kan je ellende en extra kosten voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Close
Back to top button
ajax-loader