Auto's, Motoren & Banden

Uitlijnen in Waddinxveen

Uitlijnen

Het is niet alleen handig, maar ook een stuk veiliger als de wielen gelijktijdig en evenwijdig de kant op gaan, die jij wenst. Als dit namelijk niet gebeurt en de wielen kennelijk niet op één lijn staan, dan moeten ze uitgelijnd worden.

 

Wat is uitlijnen precies?

De wielen zijn met de auto verbonden door het ophangingssysteem. De verbindingen die de diverse onderdelen hierin met elkaar maken, luisteren heel nauw. Dat moet ook wel, want als bij het sturen het linker wiel naar rechts draait en het rechter wiel naar links, dan kom je niet ver. Onze monteurs in de garage Gouda en het autobedrijf Waddinxveen kunnen eigenlijk heel eenvoudig detecteren wanneer er iets fout zit: de banden slijten dan namelijk op onregelmatige wijze. Door middel van het sleutelen aan de diverse verstelbare onderdelen van de ophangingen en het voortdurend controleren wat precies de resultaten zijn, krijgt men de wielen weer op één lijn.

Overigens is uitlijnen van de auto niet hetzelfde als het balanceren van de wielen. Bij deze laatste wordt gekeken of de banden wel correct om de velg heen liggen

Garage in Waddinxveen

Oorzaken en symptomen

De stand van de wielen kan aangetast worden, indien men bijvoorbeeld een aanrijding heeft gehad, of wat ongelukkig een stoeprand is op gebutst. Ook reparatie, waarbij de ophanging is betrokken, kan leiden tot oneffenheden in de stand van de wielen.

Meestal ervaart de automobilist zelf al dat er iets niet goed zit. Dat kan hij bijvoorbeeld zien aan de niet rechte stand van het stuur, als dit wel zo moet zijn. De auto reageert zwaarder dan normaal, trekt naar 1 kant, rijdt onstabiel of een stuk oncomfortabeler. Ook het brandstofgebruik kan ineens beduidend toenemen. Het wordt tijd om de automonteur erbij te roepen.

 

Een goed uitgelijnd voertuig rijdt veiliger, comfortabeler, goedkoper en duurzamer, dus heeft het zeker zin dit ongeveer 1x per jaar te laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader