Computer-ICTWerk en Opleiding

Microsoft Excel leren begrijpen

Excel is één van de standaardprogramma’s van het Office-pakket van Microsoft. Naast Word, Outlook en PowerPoint is het waarschijnlijk het meest gebruikte, hoewel er daarnaast nog een behoorlijk aantal andere toepassingen (zoals BI power) zijn te vinden binnen dat MS of Microsoft Office. Het is tegenwoordig niet eens meer nodig om de software verplicht op de eigen computer te installeren om het te kunnen gebruiken. Met 365 Office, of per abuis ook wel ingetikt als 365 9ffice, worden alle onderdelen als online dienst aangeboden.

De meesten onder ons hebben wel een zekere basiskennis en kunnen dus een document opstellen, de email beheren of het huishoudboekje bijhouden. We doen dan ook maar zelden de moeite de ware ins en outs van deze software te doorgronden. Er is echter een soort van fase tussen basis en expert en dat is te omschrijven als ‘het begrijpen van’ en vooral voor Excel kan dat precies genoeg zijn om het beste uit dit spreadsheetprogramma te halen.

 

Leren begrijpen tegenover pure kennis

Excel is tegenwoordig een behoorlijk gecompliceerd programma met een ongekend aantal mogelijkheden. Als beginner, eventueel via een cursus Excel, leer je letterlijk de beginselen van Excel. Je opent een werkblad en gaat aan de gang met de belangrijkste functies. Hoe verder je gaat, van beginner naar gevorderde naar expert, hoe meer functies je leert kennen. Dat gebeurt niet alleen door precies te weten wat ze doen, maar ook waar ze direct te vinden zijn.

Bij het leren begrijpen van Microsoft Excel is er weinig verschil in het leren van de basis, maar voor de volgende stappen is de aanpak net iets anders. Het is het beste te omschrijven als: je kent niet exact de werking van een functie, maar je weet wel waar deze globaal gezien te vinden is binnen de aangeboden opties in de diverse werkbalken.

 

Een simpel voorbeeld

Je vult elke maand van het jaar netjes de hoeveelheid gas in kubieke meter in en aan het eind van het jaar wil je graag snel het totaalverbruik weten. Je leert dat dat gaat door alle ingevulde cellen plus 1 bij elkaar te nemen en vervolgens op dat rare soort Eentje van AutoSom te klikken. Dat is een ‘weetje’.

Bij het leren begrijpen van Excel is het enige dat je weet waar deze functie ergens in de werkbalken te vinden is: het valt onder ‘formules’ en ‘AutoSom’ staat gelijk vooraan, vooral omdat het waarschijnlijk één van de meest gebruikte functies is.

 

Nogmaals: Excel leren omvat kennis van alle functies, Excel leren begrijpen omvat weten waar je bepaalde functies terug kunt vinden.

Excel cursusC

Cursussen Excel

Je kunt ongelooflijk veel met Microsoft Excel en het is eigenlijk vrijwel onmogelijk alle functies van buiten te leren. Open Excel en blader alleen maar eens door het enorme aantal sjablonen.

Het leren begrijpen van hoe Excel werkt en hoe je snel een gewenste functie kunt vinden brengt je misschien wel een stuk verder. Een goede cursus Excel in Amsterdam, Rotterdam of in welke stad deze ook aangeboden wordt, zal zich dan ook richten op een gezond evenwicht tussen leren en leren begrijpen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader