Zakelijk

Softcover boek drukken

Het moment is daar: je hebt het manuscript van je boek klaar en het kan gedrukt worden. Een mijlpaal! Maar je hebt niet veel ervaring hiermee en wilt meer informatie over de mogelijkheden. Hieronder volgt beknopte informatie over zowel softcover boeken (ook wel paperbacks genoemd) als hardcover boeken.

 

Wat is het verschil tussen softcover en hardcover?

Softcover

De naam zegt het al: het is een boek met een zachte kaft.

De voordelen van een softcover boek zijn:

  • Het is goedkoper om te laten vervaardigen.
  • Het kan sneller worden vervaardigd dan het drukken van een hardcover boek.
  • Het is voor de gebruiker gemakkelijker mee te nemen.

Er zijn echter ook nadelen:

  • Zo is een softcover boek sneller beschadigd. Dit hangt natuurlijk ook wel van de gebruiker af.
  • Er ontstaan sneller vouwen in de pagina’s.

Softcover boeken

Hardcover

Het hardcover boek heeft een harde kaft, dit heeft de volgende voordelen:

  • Het is minder snel beschadigd (o.a. beter geschikt voor kinderboeken).
  • Het heeft een luxueuzere uitstraling.

Maar ook hier zijn nadelen te noemen:

  • Het is duurder te vervaardigen.
  • Het vervaardigen duurt langer dan bij een softcover.
  • Het is moeilijker mee te nemen.

 

De afwerking van het boek

De kaft

Is eenmaal de keuze gemaakt voor de cover, dan zijn er besluiten te nemen over de afwerking. Voor de cover zelf zijn er verschillende manieren om deze af te werken. Voor zowel een softcover als een hardcover boek kan gekozen worden voor een matte of een glanzende afwerking. Wil je het boek een iets ingetogener, maar wel chique uitstraling geven, dan is mat de beste optie. Wil je juist de kleuren naar voren laten komen, dan is glanzend meer geschikt. Voor een opvallende cover kan gekozen worden voor een glossy effect en voor spot UV-lak om de kleuren eruit te laten springen. Er kan zelfs metaalfolie worden verwerkt.

De wijzen van binden

Een boek kan op verschillende wijzen worden gebonden. Bij een softcover boek kan men kiezen voor:

  • Een binding met lijm, dit heet dan in vaktermen “garenloos gebrocheerd”. Het is hierbij wel van belang hoe veelvuldig het boek gebruikt zal worden, er zijn namelijk verschillen in de duurzaamheid van lijmen. Vaak is een genaaid boek duurzamer dan een gelijmd boek, maar er zijn ook wijzen van lijmen die de duurzaamheid van een genaaid boek benaderen. Vraag hier bij de drukker naar.
  • Een ingenaaid boek. Dit is een wat duurdere, maar ook meer stevige wijze van inbinden. Bij een softcover boek wordt dan gesproken over een genaaid gebrocheerd boek.

Ook bij een hardcover boek kan gekozen worden voor een lijmbinding of garenbinding. De lijmbinding wordt dan “garenloos gebonden” genoemd en de garenbinding “genaaid gebonden”.

Moet een boek open kunnen blijven liggen (denk bijvoorbeeld aan een kookboek), dan is dat met een bepaalde manier van binding met lijm ook mogelijk. De drukker zal je hierover kunnen informeren.

 

Vraag de drukker om nadere informatie

Deze tekst is slechts bedoeld om beknopte informatie te geven, maar uiteraard is de drukker degene die de kneepjes van het vak kent en meer kan vertellen. Zoals bijvoorbeeld hoe het te drukken boek moet worden aangeleverd. Zo kan dat in een drukklaar bestand dat er voor zorgt dat de drukker direct aan de slag kan. Het kan ook in Word of PDF, maar dan zal de drukker extra kosten rekenen voor het omzetten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader