Witte eetkamertafel – hoe werkt dat uit in jouw interieurstijl?
Dat is gedurfd! Alleen al nadenken over een witte eetkamertafel. Hoe gaat dat eruitzien thuis? Wordt het niet te klinisch, te gladjes, helemaal over-the-top? Zie je daar niet elk vuiltje op en stoort al dat wit niet snel je zo zorgvuldige opgebouwde interieurstijl? In dit artikel schuiven we een witte tafel in de decors van liefst zes gangbare woonstijlen. Lees maar even hoe dat kan gaan uitwerken.
Industrieel versus Scandinavisch
In een interieur met rauwe materialen en strakke lijnen (industriële stijl) kan een witte eetkamertafel verrassend opvallen. Wel heb je dan een tafel nodig met een metalen frame en is het witte tafelblad van beton gemaakt. Het ‘ruwe’ van het beton wordt verlucht door de witte kleur en het industriële karakter wordt nergens verzwakt. Een bijna tegenovergestelde woonstijl, het Scandinavisch, kan nog beter een witte tafel schragen. Kies nu wel voor slanke houten poten onder het blad en zorg ervoor dat het blad niet teveel gaat glanzen.
Eclectisch tegenover klassiek
De bonte boel van een eclectisch interieur krijgt met een witte eetkamertafel een heerlijk rustpunt, een neutrale basis in de chaotische diversiteit. Zo’n groot wit tafelblad fungeert als een verbindend element waardoor de rest van het interieur ondanks de drukte visueel aantrekkelijk blijft. Liefhebbers van klassieke elegantie kunnen ook best een witte tafel kwijt. De poten mogen dan wel wat houtsnijwerk laten zien en rond zo’n tafel horen zeker zachte en luxe stoelen die de vorstelijke uitstraling van een klassiek interieur alsnog benadrukken.
Een witte eetkamertafel in landelijk of minimalistisch interieur
Zet een witte tafel in een landelijk interieur en alles harmonieert meteen. De tafel moet dan wel van hout zijn, liefst met een witte afwerking voor dat vleugje rustieke. Er kunnen gestoffeerde stoelen omheen gezet en op een landelijke tafel horen bloemdecoraties of gevlochten manden. Samen met het wit krijg je dan een romantisch effect. En hoe verhoudt de witte tafel zich tot slot bij een minimalistische woonstijl? Hier geldt ‘less is more’. De tafel dient dan ook strak te zijn, de poten slank en het blad effen wit. Laat het wit goed spreken zonder dat je accessoires op het blad zet. Het ‘lege’ wit van het blad zorgt zo voor de kalme en serene sfeer waar het minimalisme om bekend is: de schoonheid van eenvoud.
Een witte eetkamertafel die teveel oplicht
Het is dus afhankelijk van steeds weer andere randvoorwaarden of een witte eetkamertafel in je interieur past. Vaak is de werking van het wit bepalend. Een grenen tafel waar een doorschijnend laagje witte lak op ligt, is prachtig bij een landelijk interieur. Een spiegelend wit blad doet het goed in een modern interieur. En bij ‘spiegeling’ kom je dan ook meteen terecht bij de schittering die het wit kan krijgen. Wit reflecteert namelijk behoorlijk. De weerkaatsing van licht kan bij een witte tafel dan ook soms storend worden. Als de witte tafel wel bij je interieur verder past, kun je toch nog iets aan die schittering doen. Je kunt de tafel zo plaatsen dat lichtbronnen of te fel invallend daglicht minder kans krijgen om het tafelblad in ‘het zonnetje’ te zetten. Zo minimaliseer je alsnog het schittereffect. Combineer jouw eettafel met beige etkamerstoelen!
Vond je deze blog interessant? Lees meer op deze website: ‘Htas‘. Of bekijk onze blog pagina voor meer of andere leuke onderwerpen en artikelen. Zoals: Webwinkels, Eten & Drinken, Recreatie en Vrije tijd, Vakantie en Reizen, en nog veel meer.